In English
Hoppa till sidans innehåll

"Livet är på paus just nu"

08 MAJ 2020 10:08
”Det känns som att livet är på paus just nu. Mina franska orienteringskompisar är inte frustrerade över att tävlingarna är inställda. De vill återgå till ett normalt liv”. Det säger franska landslagslöparen Isia Basset till Skogssport.
  • Skapad: 08 MAJ 2020 10:08

Vid VM i Lettland 2018 slog fransyskan Isia Basset till med karriärens hittills bästa lopp när hon sprang in som bronsmedaljör på medeldistansen.

Till årets säsong har 27-åringen, som tävlar för IFK Göteborg, valt att heltidssatsa på orienteringen. Men den här säsongen, och i synnerhet den här våren och försommaren, har inte blivit som någon trott eller tänkt på förhand.

Från och med den 17 mars är det enbart tillåtet att röra sig utomhus i Frankrike när du ska gå till mataffären, besöka läkare, apotek eller göra annat akut ärende. Undantaget är att under en timme per dag bedriva fysisk aktivitet utomhus (cykling är dock förbjudet). Du får dock inte vara längre än en kilometer från hemmet.

- Så fort du ska gå ut måste du fylla i ett formulär som berättar vilken tid du går ut, var du bor och så vidare. Om polisen kommer ska du visa upp denna. Har du inte formuläret med dej eller om du inte håller dej inom detta område kan du få en bot på 135 Euro (vilket motsvarar omkring 1 500 kronor), säger Isia Basset som bor i Lyon och ungefär halva tiden hos pojkvännen i Alès, två timmars bilresa nordväst om Marseilles.

- Just nu är jag i Alès vilket är väldigt skönt för att träningsmöjligheterna här är väldigt mycket bättre här ute på landsbygden än mitt i en storstad (i Paris är det exempelvis förbjudet att idrotta utomhus mellan klockan 10-19). Här finns gott om stigar i närheten så det går att få till bra träning. Under de första veckorna av karantän kunde jag inte springa så mycket. Jag ramlade när jag körde styrketräning i trädgården, så jag var tvungen att åka till sjukhuset för att få hjälp. Det slutade med sex stygn i vaden. Men nu är jag igång med träningen igen, och som tur är har vi en stor gård på baksidan av huset där jag gjort en slinga med trappor, 180 graderssvängar och hopp, allt för att simulera sprintorientering, säger Isia Basset.

 

Hur skulle du säga att stämningen i Frankrike är just nu?

- Det finns både en stor frustration och rädsla. Ser man på nyheterna så känns det som ett kaos även om ingen jag känner drabbats av viruset, och jag är inte rädd när jag exempelvis är ute och handlar. Men jag vet att många är rädda. Sen tror jag att det är värre i de stora städerna. När jag pratar med andra orienterare handlar inte frustrationen om att tävlingar ställs in utan det handlar om en frustration om att man inte vet när man kan återgå till ett normalt liv.

 

I senaste numret av Skogssport kan du läsa hela texten. Och där kan du bland en hel del annat läsa om:

- Nya projekt runt om i Orienteringssverige under coronapandemin

- Träffa Svenska Orienteringsförbundets nye marknads- och försäljningschef

- Läsa om historien hur hittaut föddes.

Bland en hel del annat.

 

Du hittar tidningen via www.skogssport.se eller via vår app. För frågor eller beställning kontakta This is a mailto link

 

 

 

Skribent: Mårten Lång
E-post: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link