In English
Hoppa till sidans innehåll

Laddar för revansch på Jukola

16 JUN 2017 11:37
Förra årets Jukola-debut innebar bussdikeskörning, ösregn, felstämpling och axel ur led.

Nu har företagslaget Tacton OK laddat om, och i helgen jagar de revansch. Läs om deras uppladdning i senaste numret av Skogssport.
  • Skapad: 16 JUN 2017 11:37

Tiomila är den stora vårmönstringen för svenska orienteringsklubbar.

Den finska motsvarigheten heter som bekant Jukola, men det finns flera tydliga skillnader mellan evenemangen. Den kanske allra tydligaste, utöver att den finska varianten numerärt är klart större, är att Jukola vid sidan av alla klubblag lockar massor av lag som plockats ihop på exempelvis arbetsplatsen eller i kompiskretsen.

Antalet svenska lag i Jukola i den senare kategorin är fortfarande relativt lätträknade. Ett av undantagen är det stockholmsbaserade företaget Tacton som i år har två lag anmälda till sjusträcksstafetten i skogarna utanför Kalevan Rasti-nästet Joensuu.

För fem år sedan startade företaget upp löpträning en gång i veckan. Under de senaste åren har detta utökats till tre. Samtliga dagar i samband med lunchen.

På måndagarna är det en sexkilometersjogg, på onsdagarna springs det intervaller och på fredagarna bär det av de nio kilometerna runt Kungsholmen:

- Både vår tidigare och nuvarande vd har varit och är väldigt idrottsintresserade. Och det är viktigt att påpeka att detta är fritidssysselsättningar, vi tränar på luncherna. Men jag vi har inte hört något negativt om detta. Snarare så att det skapar en extra sammanhållning i företaget, säger trion Jon Lindmark, Christian Franzén och Andreas Edlund när Skogssport träffar dom på kontoret i de allra centralaste delarna av den kungliga huvudstaden just efter de avslutade onsdagsintervallerna.

Gemensamma löpturer på arbetsplatserna i Sverige är väl i sig inte så unikt, men det som gör att Tacton sticker ur är att de har en egen orienteringsklubb. Tacton OK.

 

Hur kom ni in på orienteringsspåret?

- Det började faktisk när vi var på en kick-off i Rom för knappt två år sedan. Då kontaktade vi en lokal orienteringsklubb och en svensk kille fixade banor och helt plötsligt fick vi till de första Tactonmästerskapen i orientering. Sedan följde vi upp det med att ha inomhusorientering på våra fyra kontorsplan i stället för en sommarfest. Det var hela 50 personer som var med och sprang. Att intresset blev så stort tror vi delvis beror på att vi enbart har ingenjörer och datavetare på företaget och i de yrkesgrupperna lockar utmaningen att lösa problem i en tredimensionell miljö lite extra, säger Andreas Edlund.

För andra året i rad har alltså Tacton OK ett lag där (i år har de faktiskt två, men de kommer ”bara” att fylla ett och ett halvt lag med löpare som är anställda i företaget).

Och precis allt talar för att det kommer att bli ett bättre Jukola 2017 än vad det var 2016. För då gick i princip allt som kunde gå fel just fel.

Redan på väg mot tävlingen körde bussen som de åkte med i diket efter att ha varit centimetrar från att ha frontalkrockat med en lastbil, väl framme började regnet ösa ner (vilket det givetvis gjorde även på alla andra deltagare), på den andra sträckan stämplade laget fel, vilket tredjesträckans Andreas Edlund inte visste om när han stack ut på sin sträcka. Väl ute föll han och slog axeln ur led.

- Vi tycker faktiskt att det finns alla förutsättningar för att det ska kunna gå bättre den här gången, ler Jon Lindmark.

- Att det var så många konstiga saker som hände i Jukola förra året har gjort att klart fler är engagerade kring vårt Jukolaäventyr den här gången. Det har blivit en snackis. Vi känner att vi är klart bättre som lag den här gången. Målsättningen är att vi ska klara oss undan från att vara med i omstarten. Det är fullt realistiskt, säger Andreas Edlund.

 

Läs hela reportaget i senaste numret av Skogssport

 

Skribent: Mårten Lång
E-post: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link