In English
Hoppa till sidans innehåll

Kalle Dalin - Skogssports nye tränare

06 FEB 2017 11:00
Han tog EM-guld i sitt första mästerskap, men har enligt egen utsago ”de sämsta VM-resultaten av alla blågula löpare som deltagit i mer än ett VM”.

2017 kommer Kalle Dalin att tipsa Skogssports läsare om träning med fokus på orienteringsteknik.
  • Uppdaterad: 06 FEB 2017 11:22

Under 2016 var det Maria von Schmalensée som bjussade på sina bästa träningstips i Skogssport.

Nytt år betyder ny tränare, och under 2017 kommer Kalle Dalin att vara Skogssports tränare. Planeringen för årets träningstips ser du här nedan.

Kalle Dalin slog sig in i A-landslaget för första gången som 29-åring, och redan under det första året kom karriärens största fullträff: EM-guldet på långdistans i Danmark.

Senare samma år kom även karriärens största motgång, detta då han slog i knäet under långdistansen i hemma-VM i Västerås. Det innebar att han slutade 28 i loppet, men ännu värre var att smällen mot knäet innebar att han inte kunde springa slutsträckan i VM-stafetten.

- Året därpå sprang jag VM i Japan och missade att stämpla vid en kontroll och diskades. 28:e plats och diskning tror jag gör mej troligen till den sämste svenske VM-löpare genom tiderna, skrattar Kalle som slutade elitkarriären 2007.

Två år senare började den idrottslärar- och elittränarutbildade leksingen arbeta som orienteringstränare på Dala Sports Academy. Och där finns han fortfarande kvar, och tränar bland många andra Tove Alexandersson.

Vid sidan av det jobbet är han ungdomsledare i OK Kåre, och han kommer även att finnas med som tränare i det svenska seniorlandslaget med fokus på teknikträning in mot sommarens VM i Estland. Och under 2017 kan han även addera titeln Skogssports tränare.

Vilka är målgruppen för dina träningstips i Skogssport?

- Jag kommer att ha ett brett anslag, men fokus kommer att vara mot ungdomstränarna ute i klubbarna. Det kommer att vara grundliga tips, men jag vill satsa och trycka extra på de roliga övningarna. Målsättningen är att det ska vara tips som är ”hands-on”, säger Dalin.

Leverera tre grundläggande tips för en lyckad träning!

- 1) Spring, framför allt när det gäller barn- och ungdomar. Orientering består av att springa och att orientera. Se till att göra båda dessa delar. Då blir det roligare.

- 2) Dra ner på skalan. Var inte så låst vid att det ska vara exempelvis 10 000-del i skogen. Jag brukar lägga en delar av banan med 5 000-del där det passar, allt för att skapa variation och höja orienteringsintensiteten under passen. Eller gör små kartor som i lägre kartskala, det går att variera svårighetsgraden väldigt mycket.

3) Samkör träningarna i klubbarna mer. Från det att ungdomarna är från cirka 13-14 år kan de hänga med på mycket av det som seniorerna kör. Gör uppvärmningen gemensamt, och så kan ungdomarna springa kortare banor. Men att träna tätare tillsammans betyder mycket för sammanhållningen i klubben.

Här är rubrikerna på Kalle Dalins träningstips:

Nummer 1: Inomhusträningar
Nummer 2: Torrövningar
Nummer 3: Stafett-träningar del 1
Nummer 4: Sprinta tillsammans
Nummer 5: OL-teknisk formtoppning
Nummer 6: Micro-orientering
Nummer 7: Stafett-träningar del 2
Nummer 8: Rena natta
Nummer 9: Labyrint-OL
  Nummer 10:Julkul          

 

I Skogssport nummer 1-2017 kan du ta del av Kalle Dalins första tips i rollen som Skogssports tränare. Du kan också läsa om:

- Ryske skidorienteraren Andrey Lamovs mästerskapsuppladdning i Sverige

- Tjejtrion från Linköping som skidorienteringdebuterade på Rikslägret

- Vår seriestart om tips kring banläggning

- Radiopejling

- Flera texter och omslag från Skogssports allra första nummer 1947. Detta blir en start på ett längre jubileumstema.

Plus en hel del annat. Här skaffar du en prenumeration!

Skribent: Mårten Lång
E-post: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link