In English
Hoppa till sidans innehåll

Göteborg-Majorna OK tillverkar skyddsvisir - och skänker till vården

06 MAJ 2020 14:25
"Ingen kan göra allt, men alla kan göra något". Det säger Patrik Falk i Göteborg-Majorna OK som tillsammans med sina klubbkompisar har de nu producerat 600 visir som donerats till sjukhus och äldrevård.
  • Uppdaterad: 06 MAJ 2020 13:55

Patrik Falk är ledare på orienteringsnybörjarkurserna för vuxna i Göteborg-Majorna OK. Och det var också delvis den bakgrunden som bidrog till tankarna om att tillverka skyddsutrustning till vårdpersonal under coronapandemin:

– Jag läste i mars en artikel i Expressen att vårdpersonal i Region Sörmland tillverkade egna visir av overheadplast och gummisnoddar. Samtidigt som jag blev imponerad av deras initiativ kraft blev jag också beklämd av att  det var brist på skyddsutrustning innan ens pandemin hade nått oss och att  sjukvårdspersonalen skulle behöva tillverka sina egna visir, säger Falk och fortsätter:

– Jag började fundera på hur man skulle kunna göra ett skydd med bättre täckning än bara med ett A4-overheadblad och samtidigt använda material som fanns gott om.  Kom då på att testa med A3-lamineringsfickor som vi normalt använder bland annat till våra utelektioner på nybörjarkurserna. Efter lite testande så plockade jag fram några provexemplar, säger Falk.

Provexen skickades till ett par sjukhus som nappade på erbjudandet (senare har även några kommuners äldrevård och hemtjänst försetts med skyddsvisir).

Vid sju-åtta tillfällen har klubbstugan i Skatås blivit ”skyddsutrustningsfabrik”. En handfull klubbmedlemmar i taget (detta av smittspridningsskäl, för att det inte ska bli för trångt) har varit där per pass och totalt har Göteborg-Majorna OK tillverkat 600 visir:

– Jag är imponerad över hur medlemmarna ställt upp både tidsmässigt, men även när vi gått ut och bett om hjälp med material eller pengar till att köpa in materialet som behövs för tillverkningen av visiren. Det märks att detta är något som verkligen engagerar. Dessutom har vi fått hjälp från lokala företag. Nu har större aktörer dragit igång visirtillverkning så det akuta behovet har minskat men vi planerar att fortsätta så länge vi har material och det finns ett behov ute bland kommuner.

 

Hur kommer det sig att du och att ni som klubb engagerar er så i detta arbete?

– Jag tror att många tycker att det känts bra att kunna vara med och bidra och inte bara stillasittande studera hur vården skriker efter utrustning. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Nästa vår hoppas jag dock att vi har återgått till att laminera utbildningsmaterial och dragit igång våra intensivkurser igen. Kurser som vi denna vårsäsong valde att ställa in, säger Patrik Falk.

 

I senaste numret av Skogssport kan du läsa hela texten. Och där kan du bland en hel del annat läsa om:

- Nya projekt runt om i Orienteringssverige under coronapandemin

- Möta elitlöpare runt om i Europa – och läsa om hur dom påverkas av de restriktioner som finns

- Läsa om historien hur hittaut föddes.

Bland en hel del annat.

 

Du hittar tidningen via www.skogssport.se eller via vår app. För frågor eller beställning kontakta This is a mailto link

Skribent: Mårten Lång
E-post: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link