In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mårten Lång

Följ med till Spanien i nya numret av Skogssport

20 MAR 2017 11:11
I dagarna kommer det senaste numret av Skogssport ut. Bland en hel del annat går det att hänga med orienteringsgymnasiet i Sandviken som flyttade studierna till de södra delarna av Spanien.
  • Skapad: 20 MAR 2017 11:11

För tredje året i rad har treorna på orienteringsgymnasiet i Sandviken åkt till Spanien för att bedriva fjärrstudier:

- Det är viktigt att poängtera att det handlar om just fjärrstudier. Vi flyttar studierna hemifrån med ner hit, säger läraren Joakim Ingelsson som jobbat på orienteringsgymnasiet i Sandviken i elva år.

Första försöket med att flytta studierna till Spanien skedde för två år sedan. Då var de iväg i tre veckor. Förra året och i år har detta varit nedkortat till två veckor:

- Att vi kortade ner berodde på att tre veckor var för länge att vara borta. De halkade efter för mycket i skolan. Dessutom känns två veckor mer lagom att vara på samma boende, säger Ingelsson.

Hur kom idén om att dra igång de här fjärrstudierna?

- Diskussionerna om att åka utomlands att studera har funnits ganska länge. Vi umgicks med andra idrottare, exempelvis alpinåkare och tennisspelare som tog med sig plugget utomlands och då insåg vi att det gick att genomföra även inom orienteringen också. Vi presenterade idén för Susanne Wiklund Björk på SOFT som då var ansvarig för idrottsgymnasierna och hon tände direkt på den. Dessutom finns det ett krav på oss som RIG (riksidrottsgymnasium) att förbereda eleverna för en internationell miljö, och detta är verkligen ett bra sätt för treorna att se hur mycket som krävs för att vara på plats utomlands och både sköta studierna och träningen, säger Ingelsson samtidigt som eleverna är tillbaka redo att ge sig ut i sand- och strandterrängen vid Guardamar Sud.

Efter en gemensam förstakontroll sticker eleverna (som den här dagen även möter löpare från såväl svenska som internationella klubbar på denna lekfulla träning) åt olika håll. Några brakar direkt i riktning mot beachen, andra in bland åsar och höjdkurvor.

En av de som inte springer i dag är Sundsvalls Hanna Hugosson som haft problem med en fot. Hon går:

- Det är väldigt lärorikt även att vara ute och gå. Speciellt på vissa kartor gäller det att läsa kartan extra intensivt. Du måste hela tiden ha koll på var du är på kartan, säger Hugosson som trots att hon nu går i trean i Sandviken är inne på sin andra termin på orienteringsgymnasiet.

- De två första åren läste jag hemma i Sundsvall. Men förra säsongen blev jag ännu mer motiverad i min orienteringssatsning och kände att jag ville hitta ytterligare ett steg för att utvecklas. Det är verkligen bra drag i klubben hemma men jag ville testa på att gå i Sandviken. Så jag satte mej ner och skrev ett mejl till lärarna på skolan. Det fick bära eller brista.

Och det bar. 

Hela vägen till en veranda i Guardamar där hon och hennes skolkompisar sitter och pluggar under eftermiddagen.

Någon har historia, en annan svenska och ytterligare en matte.

- Jag gillar verkligen det här sättet att plugga på. Jag tror att det är bra att ha övat på detta inför högskolan. Det handlar om att ta eget ansvar. Detta har verkligen varit bra att se fram emot under vintern. Både att komma iväg utomlands men även möjligheten att testa på andra terränger. Det är utvecklande, säger Hugosson.

Hur ser en typisk dag på fjärrstudier ut för er?

- Vi går upp och äter frukost. Sen sticker vi iväg på träning på förmiddagen. Fokus är att komma ut på olika kartor. Teknisk orienteringsträning. Efter träningen åker vi tillbaka till boendet och hjälps åt i respektive stuga att fixa lunchen. Sen på eftermiddagen är det plugg fram till middagen som vi äter i restaurangen. Vissa dagar har vi varit iväg i bergen och kört dubbla pass, men då har vi pluggat på kvällarna i stället, säger Hugosson.

Läs hela reportaget i senaste numret av Skogssport 2-2017.

Där kan du också läsa om:

  • Den svenska succén vid VM i skidorientering i ryska Krasnojarsk.
  • Hur du ska lägga bättre banor för barn och ungdomar.
  • Mapant – det spännande projektet med en autogenererad karta över hela Finland.
  • Hur och vad hur nu 70-årsjubilerande Skogssport såg ut och skrev om 1957.
  • Multisport. Detta som en fortsättning på vår artikelserie ”Andra sätt att hitta rätt”.

Och en hel del annat.

Har du inte redan Skogssport? Skaffa en prenumeration här!

Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link