Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mårten Lång Ordförande Lena Larsson välkomnar till Förbundsmötet i Umeå

Det hände på Förbundsmötet i Umeå

13 MAR 2016 09:21
Den gångna helgen hölls Förbundsmötet i Umeå. Bland annat beslutades att SM ultralång inte ska läggas ner, att en större utredning om tävlingsavgifter och tävlingsbeskattning ska göras till 2018, att Lena Larsson sitter kvar som ordförande och att det 2017 ska bli lika beräknade segrartider i DH18-21.
  • Skapad: 13 MAR 2016 09:21

SOFT-styrelsen hade föreslagit att det skulle införas en avgift på 10 procent på anmälningsavgifterna på närtävlingar och motionsarrangemang. Föreslaget innefattade dessutom ett förslag om att höja maxavgiften på motionsorienteringar och närtävlingar till 100 kronor för vuxna (50 kronor i dag), samt 50 kronor för ungdomar (i dag 25 kronor).

Förslaget drogs efter debatt tillbaka från styrelsen och i stället röstades Västergötlands Orienteringsförslag igenom:

”Ta med frågan om beskattning av närtävlingar eller liknande i en större utredning om tävlingsavgifter och tävlingsbeskattning totalt sett för alla nivåer av arrangemang”.

Utredningen ska presenteras på kommande Förbundsmöte 2018.

SM Ultra

SOFT-styrelsen hade föreslagit att SM ultralång skulle tas bort från och med 2018. Men det förslaget röstades ned vilket betyder att det även i fortsättningen kommer att tävlas om SM över ultralång distans.

 

Kartskala

Det fanns fyra olika motioner om kartskalan till Förbundsmötet. De handlade bland annat om att det skulle vara tillåtet att erbjuda möjligheteten för en enskild löpare att mot en extra avgift kunna få använda en annan kartskala. Men dessa röstades ned.

Däremot bifölls den motion som handlade om att ge SOFT-styrelsen i uppdrag att utreda att möjligheterna i regelverket ange att det bara är i klasserna HD18, HD20 och HD21 som kartskalan 1:15000 kan användas på långdistanstävlingar.

 

Motionen om att införa ungdoms-SM för H14 och D14 avslogs. Därmed kommer USM även i fortsättningen enbart att arrangeras i 15- och 16-årsklasserna.

Beräknade segrartiden

Förbundsmötet beslutade att införa lika beräknade segrartider i DH18-21 till 2017 och tillåta arrangörer att inbjuda till lika beräknade segrartider i DH18-21 redan under 2016. Undantaget är SM i år.

Dessutom gavs styrelsen i uppdrag att se över banlängder i övriga tävlingsklasser till 2017. Denna ska skickas på remiss till distriktsförbunden.

Utöver detta ska styrelsen uppvakta Internationella Orienteringsförbundet att fatta ett liknande beslut.

Styrelsen

Lena Larsson omvaldes som ordförande i SOFT-styrelsen. Detta enligt valberedningens förslag. Och så blev utfallet även när det gäller styrelseledamöterna: Eje Andersson, Roland Hellberg, Sten Segerslätt, Ing-Britt Swedenborg och Magnus Södervall (samtliga omval). Dessutom nyval på Anki Jonsson, Vivianne Lindstam och Tommy Nilsson.

Skribent: Mårten Lång
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link