In English
Hoppa till sidans innehåll

Stor Tiomila-guide i nya Skogssport

26 APR 2018 09:01
Årets tredje nummer av Skogssport finns nu tillgängligt att ladda ner eller köpa som digitalt lösnummer. Tidningen innehåller allt du behöver för att ladda upp inför Tiomila 2018!
  • Uppdaterad: 26 APR 2018 09:10

Bland annat får du en personlig inblick i regerande mästarna IFK Göteborgs lag. En grupp där flera av löparna är födda 1992:

”Jag möter Max Peter Bejmer, Fredrik Edén och Johan Högstrand i Chalmers hus för mikroteknologi och nanovetenskap. Det är lunchdags och de olika Blåvittprofilerna har anslutit från tentaskrivande och jobb. Tydligen har många orienterare kopplingar till den välkända högskolan. Orienterarluncher är således ingen ovanlighet. Vi diskuterar vad som är typiskt för 92:or utan att egentligen komma fram till särskilt mycket. David Beckham som tidig stilikon, Absolute Music i cd-spelaren och svaga minnen av att internetuppkopplingen lät som om någon drog handen genom grus.

– Vi kanske var den sista generationen som behövde vara kreativa för att underhålla oss, föreslår Fredrik Edén.

Efter maten följer jag med Max Peter Bejmer på en guidad tur genom Chalmers lokaler. 25-åringen springer för det svenska utvecklingslandslaget och sneglar mot Europamästerskapet som ska hållas i Schweiz senare i vår. Han kommer från Stockholm men har följt i sin pappas fotspår (Klaes-Håkan Bejmer studerade på Chalmers under 70-talet och orienterade ibland för IFK Göteborg).

Vi stannar till vid studentcaféet Bra NyFiket. Skylten utanför rymmer en fascinerande blandning av göteborgsk ordvits och naturvetenskaplig ”humor”. Under caféets namn finns nämligen några snirkliga symboler som av vissa hjärnor också dem utläses ”Bra NyFiket”. Eller rättar sagt ”bra-Ny-Fi-ket”.

– Det är bara om man läst kvantfysik som man förstår, säger en märkbart förtjust Max Peter.

Under armen håller han boken ”Physics Handbook for Science and Engineering”.

Några korta spårvagnsresor senare, varav en för övrigt bjöd på reklam om att möta våren med skönhetsingrepp, kommer vi fram till studentbostäderna i Björkekärr. Utanför en dörr sitter nummerlappen från stafettsegern i Partille 2017. Här har Max Peter sedan några år tillbaka delat lägenhet med orienterarkompisen Fredrik Mattsson. De har investerat i diskmaskin och tv tillsammans. Deras hem är välstädat. Endast en stor petflaska nedtryckt i en toffel påverkar helhetsintrycket åt en annan riktning. Ovanför dörrkarmen i vardagsrummet sitter några så kallade hangboards, klättringsredskap, fastskruvade.

Max Peter Bejmer gick på orienteringsgymnasiet i Sandviken, flyttade sedan till USA och ägnade sig åt studier kombinerat med löpning innan han slutligen återvände till Sverige och la idrotssatsningarna på is. Först efter att gamle Sandvikenkamraten Fredrik Edén tjatat med honom till en av IFK Göteborgs träningar återupptog han orienterandet.

Hur märks Tiomila i din vardag?

– Det tar sig uttryck när vi i laget tränar tillsammans och pratar om det. Men just nu har mitt personliga fokus legat på EM-testerna och att vara i bra form inför dem.

Han avslöjar dock att inga tävlingar gör honom mer nervös än de stora stafetterna.

Det är nervöst för att det handlar om lag?

– Ja, jag tycker det. Jag vill gärna göra det bra och lyckas när andra är inblandade.”

Läs hela reportaget i nya numret av Skogssport. Där hittar du också en genomgång av 16 spännande Tiomila-lag och en intervju med Järlastjärnan Karolin Ohlsson.

Numret finns tillgängligt för nedladdning via www.skogssport.se samt i vår app på Google och Apple. Den digitala tidningen ingår i alla prenumerationer. För att få tillgång till den kod som krävs för att som prenumerant läsa den digitala tidningen från detta nummer och framåt skickar du ett mejl till This is a mailto link.

Om du inte redan är prenumerant fixar du en digital prenumeration via www.skogssport.se eller via vår app (som heter Skogssport). Mer information finns här.

Papperstidningen når prenumeranter de närmaste dagarna.

Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link