In English
Hoppa till sidans innehåll

Skogssport granskar kontroversiella JVM-traditionerna

18 JUN 2019 14:18
”Jag tror tyvärr att det här är en kultur som det kommer ta tid att förändra. Den sitter inte bara hos juniorerna som deltar utan som ett grundfundament i junior-VM”, säger IOF-chefen Tom Hollowell.
  • Skapad: 18 JUN 2019 14:18

Utseendebaserade topplistor och avklädda gruppbilder har under minst ett decennium varit en självklar del av juniorvärldsmästerskapen i orientering. I Skogssport 4-2019 berättas historien om sexistiska traditioner som gått i arv från årskull till årskull – och som inte visar några tendenser på att dö ut.

– Ser man tillbaka kan jag säga att inte bara IOF utan hela orienteringsvärlden som skickat deltagare på junior-VM har reagerat för sent. Vi har jobbat med det här i två år. Man borde ha jobbat i tio år. Eller så skulle det aldrig ha fått förekomma från första början. Jag tror tyvärr att det här är en kultur som det kommer ta tid att förändra. Den sitter inte bara hos juniorerna som deltar utan som ett grundfundament i junior-VM. Det måste vi jobba bort, säger Tom Hollowell som är chef för Internationella Orienteringsförbundet (IOF).

I nya numret av Skogssport, som finns tillgängligt i digital form redan nu, kan du läsa hela granskningen samt intervjuer med representanter från IOF och Svenska Orienteringsförbundet.

Mer information om hur du får tillgång till digitala Skogssport hittar du här.

***

Om du som medlem i Svenska Orienteringsförbundet har frågor kopplade till SOFT:s agerande i de frågor som Skogssports granskning behandlar – kontakta förbundschef Susanne Söderholm på This is a mailto link

Känner du ett behov av att prata om trakasserier eller diskriminering finns det möjlighet att kontakta Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst Idrottsombudsmannen. Mer information hittar du här.

Skribent: Victor Lundmark
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link