Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mårten Lång Erik Rost tog sin tredje raka seger i skidorienteringsvärldscupen.

Rost - kung av Oberwiesenthal

24 JAN 2016 13:45
Erik Rost tog i dag sin tredje raka seger i tyska Oberwiesenthal när han vann långdistansen:
"Jag kände mig stark hela vägen", säger Rost.
Tove Alexandersson som vunnit de två tidigare tävlingarna blev tvåa och överraskningen Evelina Wickbom trea.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:12

Sverige har varit mycket framgångsrikt under världscuptävlingarna i skidorientering i tyska Oberwiesenthal. Det har blivit blågula segrar i fem av de sex lopp som körts.
Och mest framgångsrik av alla har Erik Rost varit. 30-åringen från Alfta-Ösa tog i dag sin tredje raka seger.
- Det gick lättare i snön i dag än vad det gjort de andra dagarna. Det gjorde att det var en annan känsla i kroppen. Jag har gjort ett bra lopp och har inte gjort några direkta misstag, säger Rost som vann 21 sekunder före ryssen Eduard Khrennikov.
De tre segrarna i Tyskland har gjort att Rost nu kopplat ett stort grepp om den totala världscupen:
- De här framgångarna ger mig otroligt mycket självförtroende inför fortsättningen av säsongen. Det är klart att drömt om att kunna ta tre segrar här, men att förverkliga det är något helt annat. Nu blir det tufft för de andra att komma ikapp mig i den totala världscupen som är årets största mål, säger Rost.
Världscupen avslutas i samband med EM i Österrike i månadsskiftet februari-mars. Men tävlandet i Tyskland går nu vidare med mixstafett och stafett i Klingenthal på tisdag och onsdag.
Även Tove Alexandersson toppar den totala världscupen, men i dag knappade Mariya Kechkina in på svenskan. Kechkina som varit tvåa i samtliga fem världscuplopp i vinter tog nu sin första seger. Hon vann knappt två minuter före Alexandersson som hade en tuff dag i, eller kanske snarare vid sidan av spåren.
- Det var en speciell långdistans. Det har inbjudits till en del möjligheter att gena och det både brant utför och brant uppför. Så det har varit en halvgalen dag. Jag gjorde en hel del vurpor. En rejäl sådan på en snabb utförskörning där jag gjorde en framåtvolt och slog i huvudet. Det hade nog lönat sig att hålla sig mer i spåren i dag och inte gena så mycket, säger Alexandersson med ett par små skrapsår i ansiktet.
Hon är dock full av tillförsikt inför de två stafetter som väntar:
- Jag var lite seg i kroppen i dag, så det blir skönt med en vilodag. Totalt sett är jag nöjd med dagarna här även om det här avslutande loppet inte var särskilt bra, säger Alexandersson.
Evelina Wickbom som vann junior-VM på långdistans förra året tog sig i dag för första gången upp på pallen i ett världscuplopp:
- Det var en tuff bana med många höjdmeter, så det var en rejäl utmaning. Vi åkte två slingor och jag har egentligen inte gjort något misstag. Jag blev trött på den andra halvan, men är nöjd att jag höll ihop loppet på ett så bra sätt, säger Wickbom.
Hanna Eriksson som om några veckor är kranskulla på Vasaloppet slutade femma efter ett imponerande lopp.

Herrar, 14,9 km: 1) Erik Rost, Sverige, 73.33, 2) Eduard Khrennikov, Ryssland, +0.21, 3) Lars Moholdt, Norge, +1.11.
Övriga svenska placeringar: 5) Ulrik Nordberg, +2.11, 11) Markus Lundholm, +4.58, 12) Linus Rapp, +5.14, 20) Erik Blomgren, +7.34, 21) Niklas Henriksson, +8.15.
Damer, 10,6 km: 1) Mariya Kechkina, Ryssland, 64.08, 2) Tove Alexandersson, Sverige, +1.53, 3) Evelina Wickbom, do, +3.55.
Övriga svenska placeringar: 5) Hanna Eriksson, +4.30, 7) Magdalena Olsson, +5.20, 13) Linda Lindkvist, +10.55.

Skribent: Mårten Lång
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link