In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mårten Lång Jesper Svensk, Isac von Krusenstierna och Simon Imark under ett av träningspassen inför junior-VM.

Nu startar junior-VM

09 JUL 2016 10:29
De tränar tillsammans flera gånger i veckan.

Nu kommer kompistrion Isac von Krusenstierna, Jesper Svensk och Simon Imark få uppleva ett junior-VM tillsammans:

- Det kommer att bli häftigt, säger 18-åringarna på orienteringsgymnasiet i Sandviken i
  • Uppdaterad: 09 JUL 2016 10:45

Tolv svenska juniorer har tilldelats en biljett till sommarens junior-VM i Schweiz. På killsidan är det tre av dessa som fortfarande är 18 år. OK Kåres Isac von Krusenstierna, Stora Tunas Jesper Svensk och Tullinges Simon Imark.

- Det är klart att drömmen om att komma med till junior-VM i Schweiz har funnits där. Första gången tanken kom upp var vid junior-SM 2014 då vi som 16-åringar kom tvåa, trea och fyra på medeldistansen i Uppsala. Då förstod vi att vi kunde konkurrera bra med de som är några år äldre. Och sedan när Simon kom med på JVM redan förra året insåg både Jesper och jag att chansen verkligen fanns, säger Isac von Krusenstierna.

Ja, Simon Imark sprang alltså junior-VM redan förra året. Och han gjorde det bra. I långdistansen slutade han femma. Marginalen fram till guldet var två minuter, och till en bronspeng var differensen 49 sekunder.

 

Hur mycket tränar ni tillsammans?

- Här i Sandviken kör vi de flesta passen tillsammans. Sen när vi kör teknikträning är vi ju på samma ställe, men utan att träna tillsammans. Så det blir några löppass och styrka ihop också. Sen bor ju jag och Simon i samma lägenhet, och Isac bor i samma hus så det blir en hel del tid tillsammans, säger Jesper Svensk.

Isac von Krusenstierna delar lägenhet med klubbkamraten Jonas Gustavsson (noterbart är att båda vann guld vid sprint-SM i Ronneby).

 

Det är ingen risk att ni kör för hårt på träningarna?

- Nej, det tycker jag inte. Och hur hårt vi kör på träningarna beror på vad syftet med träningspasset är. Om vi är ute på ett långpass så blir det ingen hårdkörning. Men det är klart att om vi kör orienteringsintervaller i skogen blir det mer tävlingslikt. Och det är ju inte helt fel att slå de här grabbarna, säger von Krusenstierna och ler mot Imark och Svensk.

Nu är det alltså dags för junior-VM i schweiziska Scuol.

Och det kommer verkligen att bli en tuff utmaning i år. Tävlingarna avgörs på riktigt hög höjd. Allra tuffast, åtminstone sett till antal meter över havet, kommer det att bli på långdistansen då löparna ska upp på 2 300 meter över havet.

- Höjden kommer att vara en utmaning, men det kommer att ställas stora utmaningar även orienteringstekniskt, säger förbundskaptenen Susanne Wiklund-Björk.

Jesper Svensk och Simon Imark var med på juniorlandslagets läger i Schweiz förra året, men för Imark blev det inte så mycket tränande som han önskat efter att han stukat foten.

- Det är skönt att ha varit på plats och ha sett hur terrängen ser ut. Det har varit bra att ha en bild kring vad som väntar terrängmässigt. Under det lägret gjordes en kravanalys kring vad som väntar framför allt fysiskt. Och under de sista dagarna inför JVM när vi är på plats kommer vi att lägga den där extra fokusen på det tekniska, säger Jesper Svensk.

 

Vad har ni satt upp för mål?

- För egen del handlar det om att göra bra lopp rent tekniskt och sedan se till att vara i bra form fysiskt. Vad det sedan räcker till för placering beror ju helt på hur dom andra springer. Jag kan bara påverka mitt, säger Isac von Krusenstierna.

På tjejsidan saknas Andrea Svensson (som tagit medalj på tre junior-VM i rad) och Sanna Fasth från juniorlandslaget. Båda dras med skadeproblem. Med i laget är däremot förra årets medaljör på medeldistansen Johanna Öberg som haft skadebekymmer under våren men som nu på allvar är på väg tillbaka igen.

Noterbart är att Tilda Johansson kommer att göra sitt fjärde junior-VM. 2014 var hon med och vann hon guld i stafetten. Utöver de ”i JVM-sammahang rutinerade Johansson och Öberg representeras Sverige av Elin Carlsson, Linnea Golsäter, Hanna Hugosson och Elin Pettersson.

 

Läs hela reportaget i senaste numret av Skogssport.

 

JVM-programmet
10 juli Sprint, Scoul
11 juli Långdistans, Val Münstair
13 juli Medeldistans (kval), Ftan
14 juli Medeldistans, Susch-Lavin
15 juli, Stafett Tarasp

Här är den svenska truppen
Pojkar
Anton Forsberg, Långhundra OK
Simon Hector, Snättringe SK
Simon Imark, Tullinge SK
Isac von Krusenstierna, OK Kåre
Oskar Leinonen, OK Kolmården
Jesper Svensk, Stora Tuna OK

Flickor
Elin Carlsson, OK Pan Kristianstad
Linnea Golsäter, Eksjö SOK
Hanna Hugosson, Sundsvalls OK
Tilda Johansson, OK Orion
Elin Pettersson, IFK Göteborg
Johanna Öberg, Ryda SK   
Reserver: Henrik Johannesson, Ronneby OK och Stina Nordin, Sundsvalls OK

Skribent: Mårten Lång
E-post: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link