In English
Hoppa till sidans innehåll

Norge i fokus i senaste Skogssport

21 DEC 2015 11:41
Sverige arrangerar som bekant VM i orientering nästa år.
Men frågan är om det inte är de norska löparna som har hemmaplan. Tio norska VM-löpare från 2015 bor närmare VM-centrat Strömstad än vad ”närmaste” VM-svensk gör:
"Att VM avgörs så nära Norge är ingen nackdel för oss. Vårt mål är tre guld. Minst", säger Norges förbundskapten Kenneth Buch i Skogssport som utkommer i dagarna.

  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:12

Tre och ett halvt år har gått sedan Sverige tilldelades orienterings-VM. När beslutet togs, vid VM i Schweiz 2012, var Kenneth Buch landslagschef för Frankrike:
- Redan när jag fick höra att Sverige arrangerar VM i Bohuslän tänkte jag på att det är en fördel för Norge. Men det var egentligen först när jag anställdes som förbundskapten för det norska landslaget som jag funderade närmare på det. När du som Norge har som mål att vara världens bästa orienteringsnation så är det naturligt att ha som mål att lyckas när du får ett VM som är på i princip hemmabana, säger Kenneth Buch som sedan knappt två år är förbundskapten för det norska landslaget.
I senaste numret av Skogssport har vi träffat både förbundskaptenen och Mari Fasting som vid sommarens VM i Skottland tog de norska damernas första individuella medalj på någon av skogsdistanserna på fem år:
- Det var en fantastisk känsla att äntligen lyckas ta mej upp på prispallen. Jag tror att den erfarenhet som jag fått av många års tävlande har gett en trygghet och ett stärkt självförtroende. Jag vet att den kapacitet jag har räcker långt, säger Mari Fasting som flyttat från Trondheim till Halden för att på bästa sätt kunna förbereda sig inför kommande års VM i Sverige:
- Jag har haft lust att flytta till Halden under några års tid. Nu blev flytten av. Det är klart att det blir lättare att förbereda sig inför kommande års VM med tanke på att jag nu bor så nära relevant terräng. Jag tror att den stora fördelen är att den specifika tekniska träning som du normalt sett gör inför ett VM kommer så naturligt här i och med att du tillbringar så mycket av vardagsträningen här, säger Fasting.
Läs hela reportaget i det senaste numret av Skogssport

I tidningen kan du också läsa om:
- Den svenska succén vid världscupen i skidorientering i finska Ylläs.
- Lars Rönnols bästa bilder från året som gått.
- Åke Jönssons nya förbundskaptensroll i ett nytt rödvitt team.
- Hur ska vi komma tillrätta med fot- och underbensskadorna?
OCH kanske framför allt – fotoorienteringen.

Skribent: Mårten Lång
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link