In English
Hoppa till sidans innehåll

Lysells kamp mot klockan

18 MAJ 2017 13:15
Den regerande världsmästaren i sprint, Jerker Lysell, har haft en ny strulig vinter och går en kamp mot klockan för att ta sig till VM i Estland i juli.

I det nya numret av Skogssport kan du läsa ett längre reportage med ”Mästarn”.
  • Skapad: 18 MAJ 2017 13:15

Under det här veckoslutet avgörs VM-testerna i medel- och långdistans i Estland. Jerker Lysell har redan nu säkrat sin plats till sommarens VM genom att han är regerande världsmästare i sprint.

Men Lysells målsättning var att ta sig in i den svenska truppen även på någon av skogsdistanserna. De chanserna är nu minimala efter att Lysell nu missar sin femte vårsäsong i rad. Det gör att han bara för någon dag sedan beslutade sig för att avstå såväl VM-testerna som nästa veckas världscuptävlingar i Finland samt Jukola.

Allt för att kunna lägga allt fokus på att ta sig till VM i Estland.

Det som ställt till mest problem för Lysell under den senaste vintern och våren är smärta i vaden, först den högra och nu den vänstra. Det har gjort att majoriteten av de löppass som gjorts är i Vagnsmossen utanför Norrköping.

I det senaste numret av Skogssport får du hänga med på ett reportage från den östgötska myren, och höra Lysells tankar, bland annat om vad som drivit honom genom en handfull år där han vid sidan av mästerskapen tävlat väldigt lite:

- är drygt att vara skadad så mycket som jag varit. Jag tränar ju inte två gånger om dagen, springer i vatten och plaskar i myren och verkligen gör allt för att bli bäst, och för att bara få tävla 15 minuter per år. Nu har jag lyxen att bli världsmästare på de få minuter som jag tävlade under förra året så jag ska inte gnälla. Men det är klart att jag vill vara ute och tävla och träna mycket mer orientering än vad jag får göra med tanke på allt strul.

 

Har du någon gång under de här åren känt att nu skiter jag i det här?

– När jag vann O-Ringen i Närke år 2000 som elvaåring bestämde jag mej för att jag vill bli bäst. Sedan dess har jag inte haft någon dipp i min motivation. Visst; något enstaka pass kan vara lite dryga att genomföra. Men den vilja och den inställning som jag har är det som tagit mej genom de här tuffa skadeproblemen. Jag vet att om jag bara är hyfsat hel så är jag väldigt svår att slå, och det är det som driver mej framåt. Det och viljan att bli bäst. Och inte bara i sprint utan jag vill leverera även i skogen. Jag vet att jag har den kapaciteten. Det är bara att hoppas att jag ska kunna få möjlighet att visa upp det, säger Jerker Lysell.

 

Läs hela reportaget i senaste numret av Skogssport.

Där kan du också läsa:

- Ett stort tävlingsblock från Tiomila, Swedish League-finalen, SM samt Veteran-VM.

- Om att vårstoppet i Skåne då det inte får arrangeras nationella tävlingar utökas med ytterligare en månad.

- en intensiv dag tillsammans med O-Ringens i Värmlands generalsekreterare.

- Jämtland-Härjedalens nysatsning mot O-Ringen 2021.

- orienteraren som rattar sig fram till kontrollerna.

Och en hel del annat.

Skribent: Mårten Lång
E-post: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link