Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mårten Lång Karolin Ohlsson vann dagens sprint i Swedish League. Hennes första Swedish League-seger i karriären.

Leandersson och Ohlsson sprintvinnare i Sandviken

05 MAJ 2016 14:39
Sprintmästaren Jonas Leandersson visade klass när han vann dagens Swedish League-sprinten i Sandviken.
"Jag tycker att jag bemästrade de utmaningar jag ställdes inför på ett bra sätt", säger Leandersson.
På damsidan tog Karolin Ohlsson sin första seger i Swedish League.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:21

De svenska elitorienterarna är inne i en mycket intensiv tävlingsperiod. Under den gångna helgen var de på världscupen i Polen. De tävlingarna avslutades i måndags. Och i dag var det åter dags för tävling; detta när Swedish League-sprinten avgjordes i Sandviken.
På damsidan såg det länge ut att bli seger för Helena Jansson. Jansson ledde med tio sekunder före Nadiya Volynska vid varvningen. Och avståndet till trean Karolin Ohlsson var 22 sekunder.
Men Jansson gjorde ett större misstag på en långsträcka och där kunde Ohlsson smita förbi:
- Jag hörde att jag var en bit efter vid varvningen. Jag tycker att jag började loppet lite för defensivt. Men sen kom jag in i loppet på ett bra sätt, säger Ohlsson som vann sin första seger i Swedish League.
Karolin Ohlsson kommer att springa just sprint vid EM i Tjeckien om drygt två veckor:
- Detta var ett bra kvitto inför det. I och med att jag ska springa sprint på EM har jag lagt extra krut på att springa mer på hårt underlag. Jag tycker att jag gått framåt jämfört med förra året då jag var tia på VM. Jag ser fram mot EM, säger Ohlsson.
Om det var en ovan vinnare på damsidan var det en van sådan på herrsidan. Jonas Leandersson är regerande mästare i sprint i både EM och VM:
- Det var en riktigt bra sprintbana, banläggarna hade fått till en bra mix och dessutom fanns det några staket utställda vilket ökar svårighetsgraden. Jag lyckades göra ett lopp utan några större misstag, säger Leandersson som vann 13 sekunder före Gustav Bergman. Noterbart är att Anton Johansson som missade hela förra säsongen slog sig in som trea.
Leandersson kommer inte att springa helgens finaltävlingar i Swedish League utan laddar nu för kommande helgs Tiomila samt EM i Tjeckien:
- Det är alltid bra att få träna på tävlingsrutinerna i sprint. Jag är nöjd med genomförandet i dag. Det känns att jag ligger rätt till i förberedelserna inför i första hand EM, säger Leandersson.
Swedish League fortsätter med medeldistans i Ockelbo på lördag. Och dagen därpå avslutas Swedish League med en jaktstart på långdistans.

I juniorklasserna stärkte tre av totalledarna i sammandraget sina positioner inför helgens avslutning. Och för två av dessa var det klara segrar. Isac von Krusenstierna vann H18 med hela 57 sekunder. Tilda Johansson vann D20 med 44 sekunder. Desto tajtare var det i D18 där Stina Nordin vann nio sekunder före Vilma von Krusenstierna och tio före Hanna Mårtensson.
I H20 gick segern till Hammarens österrikare Mathias Peter som var 25 sekunder före Snättringes Simon Hector.

Värt att notera är att H18 och H20 hade samma bana, och det gällde på samma sätt även på damsidan. Där var alltså de 18-årige Isac von Krusenstierna klart snabbare än H20-vinnaren Mathias Peter.

Damer: 1) Karolin Ohlsson, Järla, 15.29, 2) Helena Jansson, Ravinen, +0.16, 3) Nadiya Volynska, Orion, +0.33, 4) Alva Olsson, Linköping, +0.37, 5) Lilian Forsgren, Tisaren, +0.59.
Herrar: 1) Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn, 13.59, 2) Gustav Bergman, Ravinen, +0.13, 3) Anton Johansson, Orion, +0.26, 4) Ruslan Glebov, Ravinen, +0.36, 5) Albin Ridefelt, Linné, +0.39.

D20: 1) Tilda Johansson, Orion, 15.47, 2) Linnéa Golsäter, Eksjö, +0.44, 3) Isabel Salén, Mora, +0.51.
H20: 1) Mathias Peter, Hammaren, 14.52, 2) Simon Hector, Snättringe, +0.25, 3) Viktor Janrik, Linné och Anton Forsberg, Långhundra, +0.28.
D18: 1) Stina Nordin, Sundsvall, 16.46, 2) Vilma von Krusenstierna, Kåre, +0.09, 3) Hanna Mårtensson, Skogsstjärnan, +0.10.
H18: 1) Isac von Krusenstierna, Kåre, 13.59, 2) Jesper Svensk, Stora Tuna, +0.57, 3) Simon Imark, Tullinge, +1.24.

Skribent: Mårten Lång
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link