In English
Hoppa till sidans innehåll

Gueorgiou vill ta tillbaka tronen

04 AUG 2016 12:00
20 augusti drar VM i orientering igång i Bohuslän.

I senaste numret av Skogssport som utkommer i dagarna finns en hel del material inför VM. Inte minst en lång intervju med Thierry Gueorgiou som gått från medeldistanskung till långdistansdito.
  • Skapad: 04 AUG 2016 12:00

2003 vann Thierry Gueorgiou sitt första VM-guld. Detta efter ett i det närmaste perfekt lopp på medeldistansen. Den långe fransmannen var snabbast på 17 av de 23 sträckorna och vann med 2.37 före norrmannen Björnar Valstad.

En stor del i framgången hade hans mentala förberdelser:

- Tidigare hade jag alltid satt en enorm press på mej på VM-loppen. Det gjorde att jag blev stressad och inte kunde prestera på den höga nivå på tävling som jag gjorde på träning. Under det sista året fram mot VM i Schweiz hade jag VM i tankarna under varje träningspass. Jag tänkte mej in i situationen kring hur det skulle vara där och då. Det gjorde att när jag väl stack iväg på medeldistansen på VM kändes det precis som ett träningspass hemma i Saint Etienne, säger Gueorgiou i en lång intervju i senaste numret av Skogssport.

Efter det första guldet på medeldistansen i VM vann han den distansen sex av de åtta följande åren.

Senaste gången han vann medeldistansen var 2011. Efter den segern har han vunnit sina fyra senaste långdistanser på VM:

- Jag tror att en av anledningarna är att jag inte sätter lika hög press på mej själv på långdistansen. Sen är det klart att mina många år av träning har gjort att jag byggt upp min uthållighet. Men jag tycker ändå att jag har den fart som krävs för att vara med och slåss om segern även på medeldistansen i Sverige. Och det som är fördelen är att jag slår lite ur underläge. Det är norrmännen där många av löparna bor i Halden och svenskarna som är favoriter på medeldistansen, ler Thierry Gueorgiou som har medeldistansen som sitt klart viktigaste lopp under VM-veckan:

- Medeldistansen kommer troligen att vara snabblöpt. Jag tror inte det kommer att vara så många extremt svåra kontroller. Men det kommer att vara kanske tre riktigt tuffa kontroller som kommer att avgöra tävlingen. Där sikten blir mindre, och där gäller det verkligen att anpassa farten. När jag vaknar på medeldistansdagen brukar jag alltid känna en större anspänning än de andra VM-dagarna. Det finns kanske tio löpare som har kapacitet att vinna. Några av dessa kommer att chansa. Men jag har min plan och jag hoppas att den kommer att vara bra den här gången, säger Gueorgiou.

Läs hela reportaget; om hans pappas betydelse, om varför han är så öppen med sin träning och om hur det egentligen går med hans svenska i senaste numret av Skogssport.

 

I vårt stora VM-sjok kan du också läsa om Anna Bachmans väg mot VM, TV-kommentator Jacob Hårds kärlek till orienteringssporten, laget runt det svenska landslaget och en hel del annat.

Dessutom har vi givetvis artiklar från O-Ringen, junior-VM i  orientering och mästerskapsveckan i mountainbikeorientering i Portugal.

Skribent: Mårten Lång
E-post: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link