In English
Hoppa till sidans innehåll

Gueorgiou - en rutinerad debutant

05 SEP 2017 13:09
För drygt en månad sedan avslutade Thierry Gueorgiou sin extremt framgångsrika aktiva karriär. Nu har han tagit klivet över till rollen som coach. Skogssport hängde på under hans första uppdrag med landslaget; världscupen i Lettland.
  • Skapad: 05 SEP 2017 13:09

1 augusti tillträdde Thierry Gueorgiou som svensk assisterande förbundskapten med huvudansvar för orienteringsteknik och förberedelser inför de stora tävlingarna:

- Jag har förberett detta under lång tid. Jag har verkligen sett fram mot mitt första riktiga möte här med laget. Jag känner ju de flesta av löparna sedan tidigare, men jag visste inte hur de är som lag. Och det har verkligen fungerat bra så här långt. Jag känner mej välkommen i gänget, säger Thierry när Skogssport träffar honom på det svenska landslagets boende strax söder om lettiska Cesis.

 

Hur var din första tävlingsdag i det svenska gänget. Kändes det konstigt?

- Inte en enda sekund faktiskt. Jag förbereder mej alltid väldigt noga inför vad jag ska göra i livet. Den här dagen har jag förberett mej på sedan slutet av förra året. Jag hade inte en tanke på hur det hade varit att springa själv, jag har skapat mej bilder av hur den här dagen skulle vara och det gjorde att jag visste vad som väntade.

 

Hur har du ”byggt” din tränarroll. Vad är det du vill delge löparna?

- Jag är visserligen helt ny som coach, men jag har under min aktiva tid haft förmånen att ha många av världens bästa coacher och detta från flera olika nationer. Jag har plockat lite saker från de här tränarna, men också vägt in hur jag känt som löpare. Min aktiva karriär tog ju precis slut och erfarenheterna från det hoppas jag kunna överföra till våra aktiva. Jag har, under min aktiva tid, skrivit ner tankar kring hur jag vill vara som coach. Det är en bok på 60 sidor, men allt detta kommer inte att implementeras direkt. Det gäller att ta det steg för steg. När William (Lind) skulle sticka ut på sista sträckan i ledning kunde jag berätta om mina tankar från när jag varit i de situationerna. Och när jag är med löparna i karantänen vet jag vilka tankar som går igenom deras huvuden. Jag menar, jag har ju i princip spenderat ett liv i karantän, ler Gueorgiou som också påtalar att han influeras en hel del av tränare och coacher i andra idrotter:

- Jag älskar orientering, men jag är också ett stort sportfan. 80 procent av mina tankar om hur jag vill vara som coach kommer från andra sporter. Kanske främst lagidrotter. Och jag tycker att ett landslag till stor del kan ses som ett lag i en lagsport. När vi är iväg på läger och tävlingar tillbringar vi 15-16 timmar om dagen tillsammans. Det gör att lagkänslan är väldigt viktig. Och det blir speciellt. Du tävlar givetvis mot löparna från andra länder, men du är ju också konkurrent med dina landslagskollegor. Detta exempelvis när du tävlar om platserna på VM. Det kan påverka relationen mellan löparna.

 

Har du redan nu märkt någon skillnad i det svenska laget jämfört med det franska?

- Ja, vi är så många fler här. I Frankrike visste vi i princip redan ett år i förväg vem som skulle springa vad under VM. Och vi var också en klart mindre grupp. Där fick i princip hela laget plats i samma minibuss. Här, som på detta läger är vi 24 personer med löpare och ledare. Det gör att det blir större utmaningar att bygga lagsammanhållningen. Men det är något som de verkligen gjort framgångsrikt och det är något vi måste jobba hårt med även i fortsättningen, säger Thierry Gueorgiou.

 

Läs hela texten i det senaste numret av Skogssport. Där kan du också läsa om:

- VM i mountainbikeorientering

- Martin Regborns tankar inför höstens SM-tävlingar

- En resa i morfars fotspår

Och en hel del annat

 

 

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons